Detaylı (Düzey II) USG
Detaylı (Düzey II) USG

BÖLGEMİZDE İLK VE TEK 4 BOYUTLU İLERİ DÜZEY AYRINTILI ULTASONOGRAFİ

Ayrıntılı ultrasonografiye, ileri düzey — ultrasonografi, ikinci düzey ultrasonografi (2 düzey ultrasonografi), detaylı ultrasonografi de denilmektedir. Halk arasında 3 boyutlu ultrasonografi (3d), 4 boyutlu ultrasonografi (4d), büyük ultrasonografi olarak da adlandırılmaktadır. Ayrıntılı ultrasonografi, gebeliği takip eden kadın doğum doktoru tarafından ultrasonografide şüpheli bir durum saptandığı veya anne adayının doğumsal kusurlu bebek doğurma açısından yüksek risk altında olduğu (ileri anne yaşı, anne adayında şeker hastalığı, ilaç kullanımı bulunması gibi) durumlarda anne karnındaki bebekte şüphelenilen sakatlıkların tespit ve tanısına yönelik bebeğin ultrasonografik olarak yapılan muayenesidir.

Ayrıntılı Ultrasonografi (İleri Düzey Ultrasonografi -Detaylı Ultrasonografi) gebeliğin hangi döneminde yapılır ?

Ayrıntılı ultrasonografi (ikinci düzey ultrasonografi – detaylı ultrasonografi) için ideal yapılma zamanı 16. İlel8. hamilelik haftaları arasındadır. Teknik olarak 13’üncü hamilelik haftasından sonra herhangi bir dönemde yapılabilir. Ancak çok erken veya geç yapıldığı zaman bazı organların değerlendirilmesi yeterli olamaz. Yeterli değerlendirmenin yapılamadığı bazı durumlarda, gebenin 3-4 hafta sonra tekrar değerlendirilmesi gerekebilmektedir.

Ayrıntılı Ultrasonografi (ileri Düzey Ultrasonografi – Detaylı Ultrasonografi) ile nelere bakılır?
Ayrıntılı Ultrasonografi (İleri Düzey Ultrasonografi – Detaylı Ultrasonografi) ile bebekteki hangi yapısal anomaliler (anormallikler, sakatlıklar) anne karnında tespit edilebilir.

Tecrübeli ellerde gerçekleştirilecek ayrıntılı ultrasonografi muayenesi ile bebekte (fetüs) var olabilecek şu sakatlıklar hamilelikte (anne karnında) tespit edilebilir;

- Kafatası ve kafa içi problemler, beyin dokusunun gelişimsel bozuklukları, beyin boşluklarının genişlemesi (örn: beyinin parçalarında eksiklik, kafada su toplanması vs.)
- Omurganın gelişimsel bozuklukları (örn: bel-de açıklık, kemiklerde eğrilik veya eksiklik vs.)
- Göğüs ve karın boşluğuna ait sakatlıklar (örn: iç fıtık, dış fıtık, akciğer ve karaciğer problemleri, mide ve bağırsaklara ait problemler, böbrek ve idrar kesesine ait problemler vs.)ait sakatlıklar (örn: göz boşluğunun olmaması, yüzdeki yarıklar, dudak yarıkları vs.)
- El ve ayaklardaki kemik sayıları ve şekil bozukluğu (kol ve bacak kemiklerinde eksiklik, elde ve ayakta içe-dışa dönüklük vs.)
- Bebeğin içinde bulunduğu suya ve plasentaya (eş) ait problemler (suyun azalması veya artması, plasentanın anormal yerleşimi vs.)
- Bebek kalbinin belirgin yapısal gelişim bozuklukları. Ancak ayrıntılı ultrasonografi muayenesi sırasında kalp genellikle yeterince görüntülenemediğinden detaylı olarak incelenemez. Bebek kalbinin detaylı değerlendirilmesi (fetal ekokardiyografi) sıklıkla 21-22. gebelik haftalar arasında yapılır.