Endoskopi
Endoskopi

"Gastroskopi" olarak da adlandırılan endoskopi yöntemi ile yemek borusu, yemek borusunun mideyle birleştiği bölge, mide, midenin çıkış kısmı ve onikiparmak bağırsağı incelenir. "Endo" kelimesi "iç" anlamına gelirken "skopi" eki ise "görüntüleme" anlamına gelmektedir. Yaygın olarak kullanılan görüntüleme yöntemlerinden biri olan endoskopi, mide rahatsızlıkların teşhisinde sıkça tercih edilmektedir.

İçbakı olarak tanımlanan endoskopi işleminde, endeskop adı verilen ucunda kamera bulunan ve yaklaşık olarak 8-12 mm çapında bir alet kullanılır. Sindirim sisteminin incelenmesinde yaklaşık 40 yıldır kullanılan yöntemlerden biri olan endoskopi, günümüzde ilerleyen teknoloji ile birlikte eskiye kıyasla daha hareketli, esnek, daha ince ve görüntü kalitesi daha yüksek cihazlarla gerçekleştirilmektedir.

Yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağı gibi alanları kapsayan problemlerin nedenini araştırmak için genellikle endoskopiye başvurulur. Gerekli durumlarda biyopsi alınarak mikroskobik inceleme yapılır ve kesin tanının koyulması amaçlanır. Endoskopi yöntemi ile helicobakteri pilori adı verilen bakterinin midedeki varlığı araştırılabilmek için parça alınabileceği gibi mide poliplerinin alınması ve mide kanamalarında uygun durumlarda sklerotrapinin yapılması sağlanır.

Hangi Durumlarda Endoskopi Yöntemi Kullanılır?
Karın ağrısı, Yutma ve çiğneme problemleri, Aç karnına veya yemeklerden sonra hissedilen mide sancıları ve ağrıları, Sürekli devam eden mide yanması ve ekşimesi, Ağza acı su gelmesi, Büyük abdest renginin katran renginde olması, Kan kusma, Nedeni bilinmeyen kusmalar, Yabancı cisim yutma, Bağırsak düzenindeki değişiklikler, Üst sindirim sistemindeki kanamalar, Dışkıda görülen kanama, Uykuda öksürük nöbeti, Daha önce tanı konmuş sindirim sistemi hastalığının kontrolü, Uzun süre düzelmeyen kabızlık ve ishal, Mide ve bağırsak filmlerinde tespit edilen anormallikler sonucunda endoskopiye başvurulur.